ביטול צוואה הדדית: כשרוצים לבטל את החוזה
כתיבת צוואה זה תהליך חיובי ומומלץ. תהליך בוגר שמראה על מחשבה קדימה, והבנה של המציאות בלי מעקפים והתחמקויות. אם אתם מאותם אנשים אחראים שחשבו על כך מראש, ולקחו את הזמן לניסוח צוואה רשמית, אנחנו נהיה הראשונים לברך אתכם על הצעד הנבון. וכעת, אם אתם מחפשים לבצע ביטול צוואה הדדית, טוב לדעת שאפשר, ושזה לא בהכרח מסובך.
צוואה הדדית היא מסוגי הצוואות היותר נפוצות. הסיבה ברורה, והיא שהישראלים הם עם משפחתי מאוד, וכולנו שואפים לחיות בזוגיות, להקים משפחה, ולהביא ילדים לעולם. משפחתיות זו כוללת באופן מסורתי גם ניהול חשבונות משותף, בית משותף, רכישת נכסים משותפת, והתנהלות פיננסית משותפת. זה לא כך באופן גורף אצל כולם, אבל התנהלות פיננסית זוגית זו כן מתבטאת, בגוונים שונים, אצל מרבית המשפחות בישראל. מסיבה זו גם הצוואות מנוסחות בהתאם, וברוח זו של זוגיות ומשפחתיות.
תנאים לביטול של צוואה הדדית
צוואה היא חוזה משפטי לכל עניין ודבר, מה שאומר שהחוק ובית המשפט לוקחים את החוזה הזה ברצינות גבוהה, וטוב שכך. לא לחינם מוסד הצוואות הוא יציב ומסודר, אחרת לא היה במסמך זה כל ערך. זה נכון כאשר יש צורך להוציא לפועל צוואה, אך גם כאשר ניגשים לסיים ולבטל הסכם משותף זה.
זהות בהוראות שבצוואה – הסכם אשר נוסח ונחתם בצורה הדדית חייב לכסות כמה שיותר אפשרויות, שכן במידה ולא נלקחו בחשבון מקרי קיצון, אשר אכן מתרחשים מעת לעת, אחד מבני הזוג יצטרך להסתלק מהעיזבון הכללי ורק לאחר מכן לבצע שינוי בצוואה. תנאי זה כמובן בתוקף במקרים בהם יש צורך להוציא לפועל צוואה, כלומר שאחר מבני הזוג נפטר בטרם עת
הודעה בכתב על הרצון לשינוי – במידה והסכם הצוואה נעשה בצורה נכונה, ברגע שאחד הצדדים (או שניהם) מעוניין לבצע שינוי, כולל ביטול מלא של הצוואה, כל מה שעליו או עליה לעשות זה ליידע את הצד השני בצורה רשמית, וזה יבטל (בד"כ) את תוקף הצוואה כפי שהייתה עד כה.
שני הצדדים צלולים בדעתם – ביטול של צוואה הדדית בצורה זו מחייב כי שני הצדדים המעורבים בצוואה ההדדית יהיו במצב קוגניטיבי תקין דיו כדי להבין את הסיטואציה. במקרים בהם יש על כך וויכוח, יהיה צורך במהלכים מורכבים יותר מאשר הודעה בלבד.
עילות ושיקולים לביטול הצוואה ההדדית שלכם:
השיקולים הלא–אישיים שמאחורי ביטול צוואה הדדית דורשים, בין היתר, תכנון מקביל ומלא של תוכנית חלופית, צוואה חדשה או נאמנות. מעבר לכך מדובר בשיקולים הקשורים לנוסח החוקים והתקנות, והשלכותיהם על הצוואה שלכם, כמו גם עליכם, נושאים הדורשים ייעוץ מקצועי אצל עו"ד אברהם הופרט.
העילות לביטול הצוואה יכולות להיות שונות ומגוונות, תלוי מקרה, ודורשות גם כן ייעוץ עם עורך דין אשר מתמחה בין היתר בתחום הצוואות ודיני הירושה.