מאת: שירה אלה, צוות אתר Israelnotary
הנוטריון הוא עורך דין אשר קיבל רישיון מיוחד ממשרד המשפטים לתפקד כנוטריון. קבלת רישיון נוטריון אינה עניין של מה בכך וישנה וועדה אשר מתכנסת מספר פעמים בשנה ודנה בכל הבקשות שהוגשו אליה לקבלת רישיון נוטריון.
תפקידו הראשי של נוטריון הוא לאשר מסמכים משפטיים. מדוע יש צורך באישור נוטריוני? ישנם מסמכים משפטיים מסוגים שונים אשר חשיבותם מכרעת ועל כן יש צורך כי אותם מסמכים יעברו "הכשר" מסוים. אישור נוטריוני על גבי מסמך כלשהו משמעותו כי המסמך כשיר להיות ראייה בהליך משפטי. נאמר אף יותר מזאת, מסמך נוטריוני הינו מסמך בעל עדיפות ראייתית שקשה לסתור אותה.
האם כל אחד יכול להיות נוטריון? מתי אנו זקוקים לשירותים נוטריונים ואיך בוחרים שירות נוטריוני בחוכמה?
בתחילת הדברים אמרנו כי נוטריון הוא עורך דין. האם כל עורכי הדין בארץ הם בהכרח נוטריונים? לא. קבלת רישיון נוטריון תלויה בעמידה במספר קריטריונים שקבע החוק ועל כן רק מועמדים מתאימים יוכלו לקבל רישיון נוטריון ממשרד המשפטים:
1. גיליון התנהגות – עורך דין אשר מגיש בקשה להיות נוטריון, מוכרח להיות בעל עבר נקי. למה הכוונה? עורך דין אשר הושעה מן הלשכה או הורשע בעבירה שיש בה קלון, לא יוכל לקבל רישיון נוטריון. הסיבה לכך טמונה בחשיבותו של האישור הנוטריוני ובמידת האמון אשר ניתן לנוטריון. לפיכך, אופיו של הנוטריון מוכרח להיות ללא רבב.
2. וותק במקצוע – קבלת רישיון נוטריון מותנה בוותק של עשר שנות פעילות לפחות בעריכת דין. דרישת הוותק באה לוודא כי הנוטריון הינו בעל ניסיון מקיף ומעמיק במקצוע.
3. קורס לימוד – לא ניתן להגיש בקשה לקבלת רישיון נוטריון אם המועמד לא עבר קורס השתלמות בן 8 שעות כנדרש בחוק.
נוטריון רשאי להעניק שירותים נוטריונים שונים ומגוונים. אחת מן הסמכויות החשובות ביותר של נוטריון היא הסמכות לתרגם מסמכים משפטיים ולאשר נכונות תרגום של מתרגם אחר. אישור נכונות תרגום אומר כי התרגום הוא מדויק ומשקף נאמנה את כוונת המחבר.
בהליך משפטי, משמעותו של מסמך נוטריוני גדולה מאוד שכן היא הופכת את המסמך לראייה מכרעת שקשה לסתור אותה. מדוע אנו זקוקים לשירות של נוטריון? בשל המעמד של המסמך הנוטריוני, מוסדות רבים מבקשים אישור נוטריוני על מסמך טרם יסכימו לקבלו כראייה בהליך כזה או אחר. כך מוודא אותו מוסד או אותו הגוף כי המסמך שנמסר לידיו תקין ואותנטי.
להלן סקירה קצרה של מספר שירותים שניתן לקבל אצל נוטריון:
1. אימות חתימה – נוטריון רשאי לאמת את הזהות של החתום על מסמך. יש לכך חשיבות רבה במקרים בהם מוסד מסוים מבקש לוודא כי הטוען לחתימה הוא אכן מי שחתם על המסמך.
2. תרגום נוטריוני – כפי שאמרנו, תרגום נוטריוני או אישור נכונות תרגום זו סמכות מרכזית של נוטריון.
3. עריכת צוואה – בישראל ניתן לערוך צוואה בכל מיני צורות. אחת מן האפשרויות היא עריכת צוואה בפני רשות. נוטריון נתפס כמעין רשות ציבורית ועל כן ניתן לערוך צוואה בפני נוטריון.
4. עריכת ייפוי כוח – באופן גורף, אין צורך לגשת אל נוטריון כדי לעשות ייפוי כוח. עם זאת, ישנן סיטואציות משפטיות מסוימות בהן נדרש כי ייפוי הכוח ייעשה על ידי נוטריון.
בחירת נוטריון צריכה להיעשות בשיקול דעת ובחוכמה בשל החשיבות הרבה שיש לאישור הנוטריוני. למה יש לשים לב כאשר בוחרים נוטריון:
1. רישיון תקין ופעיל – ראשית כל, חשוב לוודא כי נוטריון פועל תחת רישיון נוטריון תקף ופעיל בישראל. העובדה כי אדם הוא נוטריון בארץ זרה, אינה מכשירה אותו באופן אוטומטי להיות נוטריון בישראל.
2. ניסיון מקצועי – בדקו כי הנוטריון הינו בעל ניסיון בפעולה הספציפית להם אתם נדרשים. כפי שראינו, נוטריון יכול לבצע מגוון רחב של פעולות אך ייתכן כי נוטריון פלוני עסק רק במספר פעולות צומצמות ואינו בקי דיו באישור הנוטריוני לו אתם זקוקים. הימנעו מפנייה אוטומטית אל נוטריון שהנכם מכירים אם הוא אינו בעל הניסיון המקצועי המתאים.
3. תרגום נוטריוני – הניסיון המקצועי חשוב ביותר בין השאר במקרה של תרגום נוטריוני. וודאו כי נוטריון בקיא ושולט היטב בשתי השפות, שפת המקור ושפת היעד. אם נוטריון אינו דובר כשפת אם את שתי השפות, סביר להניח כי הוא לא יוכל לתרגם באופן מדויק ומלא את המסמך שהנכם נדרשים לתרגמו.
4. שכר הטרחה – יש לשים לב כי שכר טרחתו של נוטריון קבוע בחוק והוא אינו יכול לדרוש שכר גבוה יותר. טרם בחירת נוטריון, בדקו בעצמכם דרך האינטרנט או באופן טלפוני מהו שכר הטרחה בעבור השירות שאתם זקוקים לו. כך תדעו בדיוק כמה יכול נוטריון לגבות מכם ותימנעו מנוטריונים מפרי חוק אשר ידרשו תשלום גבוה יותר.