מאת: אלעד שניר, צוות האתר
זוגות רבים מתגרשים בהסכמה מלאה ולכן נהנים מהליך גירושין קצר ויעיל. במאמר הבא נסביר מהם גירושין בהסכמה, אילו סוגיות מרכזיות מעורבות בתהליך וכיצד מתייחס אל כך בית המשפט.
גירושין בהסכמה הם תהליך המביא בסופו של דבר להסדרת עיקרי הליך הגירושין עוד לפני שדנים בהם בבתי הדין הרבניים או בבית המשפט לענייני משפחה. כיום מהווים גירושין בהסכמה הליך אלטרנטיבי נפוץ, וזאת עקב היכרות טובה יותר של האזרחים עם הזכויות העומדות לרשותם. בנוסף, לפופולאריות של גירושין בהסכמה אחראית לא מעט גם העובדה שבצורה כזו קל יותר לחזור לשגרה. עורכי דין גירושין המכירים מקרוב את התחום ומודעים להשלכות של הגירושין ממליצים על הליך כזה, ולכן כדאי להתעמק ולבדוק במה הוא כרוך וכיצד הוא תורם לכל אחד מן הצדדים.
גירושין בהסכמה חייבים להיערך בנוכחות של עורכי דין גירושין וזאת על מנת שההסכם יקבל תוקף משפטי מהימן. בהסכם הגירושין מופיעות הסוגיות המרכזיות הנוגעות כמעט לכל זוג מתגרשים המעוניין לסיים את דרכו המשותפת:
א. גט – לאחר הסכמה עקרונית והדדית למתן גט בין מתגרשים יש לקבוע דיון בהסדר באחת מבין הערכאות המשפטיות הקיימות בישראל: בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.
ב. ממון וחלוקת רכוש – אחד הנושאים המרכזיים הנדונים בקרב מתגרשים הוא הרכוש. בעת הליך גירושין בהסכמה מפורט כל הרכוש הנצבר בצורה משותפת בזמן חייהם של בני הזוג, לרבות הזכויות הכלכליות והסוציאליות העומדות לרשותם. כמו בנושאים אחרים העולים לדיון אצל מתגרשים, גם את הסעיף הזה יש לנסח בשקיפות וגילוי לב מלא לגבי כל הנכסים הקיימים.
ג. מזונות – הליך גירושין מגיע לסיומו רק כאשר מתגרשים מסכימים על גובה דמי המזונות. ברוב המקרים דמי המזונות נקבעים על פי דיני המשפט העברי, אך בהליך גירושין בהסכמה ניתן גם להגיע להסדר אחר המקובל על הצדדים.
ד. משמורת – הליך גירושין הוא אף פעם לא נעים ונוח. יחד עם זאת, הסכמה על הסדרי משמורת ומתכונת ביקורים עשויה לחסוך לא מעט תסכול ועוגמת נפש. הסדרת נושא זה הנה קריטית לצורך הצלחה בגישור בין בני זוג וניהול הליך גירושין בהסכמה בצורה נכונה. יש להתמקד בטובת הילד ולזכור כי צדדים המסכימים על המשמורת מקלים גם על בני המשפחה לקבל את המצב החדש שנוצר.
ה. גידול הילדים – לאחר גירושין נפרדות דרכיהן של בני הזוג והילדים עומדים לצד אחד מהם. בעת ניהול הסכם גירושין יש לדון באופן הגידול הרצוי ולהגיע להסכמה עקרונית על אופי וסוג החינוך הדרושים.
מתגרשים מיוצגים על ידי עורכי דין המחויבים לאינטרסים שלהם בלבד. את הניסוח המשפטי של ההסכם מבצעים עורכי הדין, כאשר את ההבנות העקרוניות מנהלים ביניהם הצדדים. לאחר מכן מאשרים עורכי הדין את ההסכם ודואגים להכרה בתוקפו מטעם בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה. יש לזכור כי במקרים מסוימים המשא ומתן על הסכם הגירושין נערך עוד לפני החתימה, אך בכל מקרה כדאי לדאוג למעורבות של עורך דין על מנת להבטיח את הכתוב בהסכם.
בית המשפט או בתי הדין הרבניים מאשרים את תוקפו של הסכם גירושין רק לאחר שהם בוחנים את הרצון ההדדי של בני הזוג ואת ההגנה על צדדי ג'. לרוב נוטים בתי המשפט ובתי הדין הרבניים לתמוך בהסכמים מן הסוג הזה, מלבד מקרים יוצאי דופן בהם מתגלה כי אחד הצדדים חתם על ההסכם כתוצאה מכפייה.