הסכם קיבוצי נערך בין המעביד או ארגון מעבידים לבין ארגון העובדים בעסק. ההסכם חשוב לשני הצדדים, הוא עוסק בתנאי העבודה ובשכר של העובדים בחברה. ההסכם הקיבוצי מקנה לעובדים כוח מול הנהלת הארגון: מטרתו לשמור על זכויות העובדים, לדאוג לכך שההנהלה לא תנצל את עובדי הארגון והוא מסדיר את יחסי העבודה בהתאם לחוק הסכמים קיבוציים, תשי"ז-1957. כדי לחתום על הסכם קיבוצי השומר על זכויות העובדים ועל תנאי העסקתם מצד אחד, אך גם מגן על האינטרסים של המעסיק מן הצד השני, חשוב לשכור את שירותיו של נוטריון המתמחה בנושא ובעל ידע רב בחוקי ובדיני עבודה בישראל.
חשוב לדעת כי ישנם שני סוגים של הסכמים קיבוציים – הסכם כללי והסכם מיוחד. הסכם קיבוצי כללי נחתם בין ארגון עובדים לארגון מעסיקים, בעוד הסכם קיבוצי מיוחד נחתם בין ארגון עובדים לבין מעסיק יחיד. החל משנת 2009 רשאים עובדי ארגונים בארץ להתאגד לארגון עובדים מתוקף חוק ההסכמים הקיבוציים, ולקיים משא ומתן עם המעסיק לגבי תנאי העסקתם במקום העבודה. כדי לקבל ייצוג משפטי הולם ומקצועי, מומלץ לפנות לנוטריון מנוסה בתחום הסכמים קיבוציים ודיני עבודה. הנוטריון מייצג את נציגי ארגון העובדים מול עורך הדין של המעסיק, הוא שומר על האינטרסים של העובדים ותפקידו לוודא כי זכויות העובדים אינן נרמסות או מופרות.
לנוטריון יש תפקיד קריטי וחשוב בעריכת הסכמים קיבוציים. תפקידו הוא לייעץ לנציגי ארגון העובדים ועליו לשמור על האינטרסים של העובדים במקום העבודה. הסכם קיבוצי חשוב לעובדי הארגון – הוא מסדיר את נושאי השכר, תנאי העבודה, זכויות סוציאליות וזכויות נוספות. להסכם יש תוקף משפטי מחייב, לכן נחוצה חתימה של נוטריון על המסמך. יש לבחור היטב את עורך הדין ואת הנוטריון. למשל, כדאי לפנות לשירותיו של נוטריון באשקלון אם המפעל או הארגון ממוקמים באזור, מאחר שאין טעם לשכור את שירותיו של נוטריון מהמרכז או מהצפון שזמינותו תיפגע בשל המרחק הרב.
נוטריון מקצועי בוחן את פרטי ההסכם הקיבוצי ועליו לוודא כי תנאי ההעסקה מתאימים לזכויות הנהוגות בהסכמים קיבוציים בענף. לדוגמה, אם עליו לערוך הסכם קיבוצי לארגון עובדים במפעל מתכת, יש הסכם קיבוצי ענפי לענף ולתעשיית המתכת. הזכויות מעוגנות מתוקף צו ההרחבה של שר הכלכלה בהתאם לחוק ההסכמים הקיבוציים.
נוטריון המתמחה בהסכמים קיבוציים חייב לערוך את ההסכם בכתב, על פי סעיף 7 לחוק ההסכמים הקיבוציים. כמו כן, עליו להגיש את ההסכם לרשם ההסכמים הקיבוציים על מנת לתת תוקף חוקי להסכם.
למידע נוסף ולקבלת ייעוץ ללא כל התחייבות, בקרו באתר: עו"ד אריק שלו, מומחה בדיני עבודה.