מאת: אלעד שניר, צוות אתר Israelnotary
אישור הסכם ממון על ידי נוטריון נועד למנוע מחלוקות עתידיות. במאמר הבא נסביר מתי כדאי לערוך את הסכם הממון ומה הן ההשלכות המשפטיות והחוקיות של סעיפי המסמך.
באוסף השירותים הנוטריונים ישנו גם אישור הסכמי ממון. רק הסכמי ממון אשר אושרו כדין מקבלים תוקף משפטי ויכולים לשמש את בני הזוג לצורך הסדרת נושא חלוקת הרכוש והכספים. ישנן שתי דרכים מרכזיות לערוך הסכמי ממון:
1. הסכם ממון לפני הנישואין – הסכם זה צריך להיות מאושר על ידי נוטריון ותקף לגבי כל בני זוג הבוחרים להסדיר מראש את הנושאים הפיננסיים.
2. הסכם ממון אחרי הנישואין או במהלך גירושין – במידה ובני הזוג מעוניינים לערוך הסכם ממון אחרי שכבר נרשמו ברשויות כזוג נשוי, האפשרות היחידה העומדת בפניהם היא אישור מבית המשפט.
אישור הסכמי ממון לפני הנישואין ניתנים על ידי הנוטריון במשרד, אך ישנה אפשרות גם לבקש ממנו להגיע אל הבית הפרטי, בית אבות, בית חולים או כל מקום אחר בו נמצאים הלקוחות. בשנים האחרונות חלה עלייה בביקוש עבור עריכת הסכמי ממון. ניתן לתלות זאת בשיעור הגירושין הגבוה, אך אין ספק כי גם להשלכות המשפטיות והחוקיות של נושא הרכוש יש השפעה. במילים אחרות, כיום הבינו זוגות רבים כי הדרך הטובה ביותר למנוע מחלוקות עתידיות היא באמצעות עריכת הסכמי ממון. במידה והם פונים אל משרד עורכי דין ונוטריון ישנה אפשרות לבצע את הסכם הממון בצורה מסודרת, להחזיק במסמך בעל תוקף משפטי ולבטל את מרבית הקשיים המעורבים בחלוקת הרכוש.
על מנת לערוך הסכם ממון צריך הנוטריון לוודא כי שני בני הזוג חותמים על המסמך על דעת עצמם, ללא כפייה וכשהם מקבלים את זכות ההסכמה החופשית. מעבר לכך מבחינה מקצועית צריך הנוטריון לוודא כי הם מבינים את המשמעות של ההסכם עליו הם חותמים. ישנם בני זוג רבים אשר אינם בקיאים בחוק יחסי הממון בישראל. עבורם, הנוטריון הוא הגורם המשפטי היחיד אשר עשוי להצביע על כשלים בהסכם או על סעיפים לא חוקיים. ההשלכות המשפטיות של הסכמי ממון החתומים ומאושרים על ידי עורך דין ונוטריון יכולות להיות גורליות.
חשוב להבין את ההבדל בין אישור הסכם ממון לבין אימות בלבד. הנוטריון יכול לאמת את הסכם הממון, אך לא לאשר אותו. על מנת להשיג אישור להסכם ממון יש צורך בעמידה מול בית הדין הרבני ובית המשפט לענייני משפחה. האישור של הנוטריון על הסכם ממון נוגע באספקט הרכושי בלבד. נושאים כמו משמורת על הילדים, מזונות והסדרי ראייה חייבים להדיין במסגרת בתי המשפט. הסיבה לכך היא שרק הערכאה המשפטית מוסמכת לקבוע האם ההסכם אכן מקיים את טובת הילדים. אין זה מתפקידו של הנוטריון להכריע בשאלה הזו, אך אימות הסכם ממון על ידי נוטריון הוא עדיין בעל יתרונות רבים.
מעבר לעובדה שהסכם ממון אשר אינו מאושר על ידי נוטריון או כל רשות משפטית אחרת הוא אינו בעל תוקף, אימות של הנוטריון מונע מצב בו אחד הצדדים תוקף את כשירות המסמך. במידה ואחד הצדדים מוכיח כי הצד השני הסתיר מידע ממנו או מהנוטריון ניתן אמנם לדרוש את ביטולו של הסכם הממון, אך לא ניתן בשום פנים ואופן לטעון לאי גמירות דעת או לאי הבנת הפרטים. כאמור, חתימה של הנוטריון על הסכם הממון מעידה על כך ששני הצדדים היו מודעים לחלוטין למשמעות ולהשלכות. הנוטריון הוא אמנם לא הגורם אשר אמור לייעץ לבני הזוג איך לערוך את הסכם הממון, אך הוא בעל "רישיון מיוחד" וסמכויות אשר נקבעו בסעיף 7 לחוק הנוטריונים.
*מידע נוסף ראה: נוטריון ברמת גן
*מידע נוסף ראה: נוטריון בתל אביב
לקריאה נוספת באתר ראה: